Pasty orzechowe to coraz popularniejszy dodatek w kuchni. Nie ma co się dziwić, pyszny smak połączony z walorami zdrowotnymi zachęca kolejne osoby do korzystania z tego typu produktów. Jaki wpływ na nasze zdrowie mają pasty orzechowe i w jaki sposób można ich używać w kuchni? O tym przeczytasz w tym artykule.
Pasty orzechowe – jakie wybrać?
Zacznijmy od tego, że pasty orzechowe to już nie tylko popularne masło orzechowe z orzeszków arachidowych, ale też wielu innych rodzajów orzechów.
Najpopularniejsze są pasty z:
- migdałów
- nerkowców
- orzechów laskowych
- pistacji
Czym się kierować przy wyborze poza ulubionymi orzechami? Składem. Dobra jakościowo pasta orzechowa nie będzie miała w swoim składzie nic poza orzechami. Jeżeli jednak świadomie decydujesz się na pastę z dodatkami, na przykład czekolady, czy kokosa, to koniecznie zwróć uwagę aby w składzie takiej pasty nie znalazł się olej palmowy. To niezdrowy olej, który pojawia się w składzie wielu produktów tego typu.
Jakie właściwości pro zdrowotne mają pasty orzechowe?
Pasty orzechowe składają się głównie z orzechów, a więc ich właściwości są po prostu takie same. A zatem jakie?
Przede wszystkim są bogate w składniki odżywcze, zwłaszcza tłuszcze jednonienasycone – czyli te uważane za najzdrowsze, ale również błonnik i białko. Większość odmian orzechów jest również bogata w witaminę E, która wzmacnia naszą odporność. Są też bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, czyli spowalniają proces starzenia się komórek.
Kolejną właściwością prozdrowotną orzechów jest fakt, że obniżają one poziom cholesterolu, trójglicerydów i cukrów. Ma to duże znaczenie w przypadku osób otyłych i chorych na cukrzycę. Orzechy również mają bardzo dobry wpływ na pracę serca. W badaniach udowodniono, że regularne ich spożywanie zmniejsza ryzyko chorób serca.
Obalmy też jeden z popularnych mitów. Orzechy nie tuczą. Wręcz przeciwnie mają bardzo pozytywny wpływ na proces odchudzania. Dzięki temu, że zapewniają sytość i zmniejszają apetyt wspomagają utrzymanie zdrowej diety i ułatwiają odchudzanie. Są też badania, które mówią, że przyczyniają się do spalania większej ilości tłuszczów.
Jak wykorzystać w kuchni pasty orzechowe?
Wykorzystywanie past orzechowych w kuchni to temat rzeka, jest tyle przepisów, pomysłów, że trudniejsze jest zdecydowanie, do czego użyć takiej pasty niż znalezienie sposobu. Najpopularniejsze zastosowanie to oczywiście na kanapkach, na słodko z bananem lub bardziej na słono z awokado i szczyptą soli. Pasty orzechowe sprawdzają się też genialnie jako dodatek do omletów, owsianek i smoothie – zwłaszcza w tych ostatnich warto dodać taką pastę, aby podbić wartości odżywcze naszego koktajlu.